Štampa

Stvari na koje trebate obratiti pažnju kada kupujete laptop

Prije nego što odlučite da kupite laptop prvo morate da se saberete koliko ste u stvari spremni da potrošite novca na isti. Kao i šta planirate da radite na laptopu, hoćete li ga koristiti za power point prezentacije, word, excel ili planirate da igrate igrice, gledate HD video snimke pa sada je već i YouTube luksuz, za to već morate da uzmete malo bolju konfiguraciju.

 

Prvo što će vas zanimati na laptopu ako je polovan je stanje baterije, potrebno je ipak da bude  u funkciji. Jer kada kažemo laptop mislimo na prenosni računar koji ne mora uvjek da bude vezan kablovima da bi funkcionisa, tako da, baterija je veoma bitna.  Ako izaberete noviji model laptopa većina ih je već krenula sa LED displejima, očekujte da u samom startu baterija ima manje opterećenja te da duže traje.
Dalje treba da ciljate na dimenzije i težinu laptopa. Imate ultrabook modele koji teže svega 1.3 KG i imaju extra malu potrošnju procesorske stuje te baterija traje mnogo duže, dalje imate otprilike 15'' laptop uređaje koji teže oko 2,3 KG što je otprilike dobra težina koju možete da izdrižite da svaki dan nosite od kuće do posla i nazad.
Imate i laptopa koji imaju težinu i 3,2 KG, e to ja već svrstavam u kućne računare 
Dalje ciljate na veličinu ekrana. Imate neke koje mnogi proizvođači rado koriste kao recimo :
13'' to je 33 CM, 15'' je 38 CM i 17'' 43 CM. U velike laptope svrstavam sve kategorije od 15'' do 17'' koji su pogodni za bilo koju vrstu gledanja video snimaka a u male sve od 11'' do 14'' ( od 27,9 do 36 cm ) na kojima je malo teže gledati filmove recimo, mada sve zavisi od ukusa.
OK dolazimo do proceosra, on je veoma bitan jer u stvari on određuje kako će se laptop ponašati pri radu, koliko procesa možete od jednom pokrenuti kao i koliko dugo mogu da ostanu pokrenuti bez kočenja i uljenjivanja laptopa. Procesori su sve brži i brži svake godine.  Quad core procesori su trenutno najzahvalniji u rasponu snage i rashlađivanja, ali čak i dual core će vam raditi posao puštanja video na 1080p ili recimo rad u photoshopu. Grafika ili GPU je važna pri puštanju HD video snimaka ili za igranje igrica, mada ja lično bih izbjegavao igranje igrica na laptopu. Dosta laptopa koristi integrisane grafike.
Sledeća stavka je hard disk, iz godine u godinu su sve brži i brži. Veličina diska vam ne mora biti bitna ako većinu stvari držite u cloud sistemu i ne planirate da trpate svoj laptop sa gomilom muzike i filmova. SSD disk ili manji hard disk će vam sasvim dobro služiti. Ako vam treba više do 128 GB prostora, bolje se onda držite standardnog hard diska ili budite spremni da platite mnogo više za veći SSD.
Treba li vam čitač ili rezač ? Oni većinom dolaze na laptopima koji su 15'' ili 17''. Na manjim modelima pretežno imate opciju eksternog uređaja.
Svi ste vi upoznati sa USB portovima, ako već kupujete laptop nađite već neki koji posjeduje što više USB 3.0 portova jer oni razvijaju brzinu i do 400 mb po sekundi. Tehnologija veoma brzo napreduje i vi ćete ubrzo poželeti da neke stvari mnogo brže prebacujete.  Morate razmišljati i o sledećim stvarima, treba li vam HDMI port za prebacivanje slike i zvuka na TV ? Treba li vam čitač kartica, da prebacujete snimke sa aparata ili kamere ? Da li vam treba mrežni port ili ćete koristiti samo integrisani wi fi ?
Ako želite da vaš novi laptop koristite duže vrijeme, ovo su stvari na koje trebate obratiti pažnju.
Naravno pri kupovini vas obavezno treba zanimati i garancija, kolika je i na šta se sve tačno odnosi.

Adnan Brakmić
Asteh IT SOLUTIONS

Instagram Galerija

MREŽE

Koliko je Vama i Vašem poslu bitna stabilna mreža bila ona mala ili velika? Asteh servis se odavno bavi umrežavanjem računara putem kabla ili wirelessa 2.4 i 5 Ghz. Nije bitno koliku mrežu pravite ali je veoma bitno da ona bude stabilna. Naravno što podrazumjeva i da imate prisutp svemu što želite u Vašoj mreži u što kraćem odazivnom vremenu.

Video nadzor!

Želite li video nadzor na koji možete računati ?

Zamislite da putem vašeg telefona ili laptop
uređaja možete da pratite šta se dešava u Vašem
poslovnom prostoru ili kući ?
Ili još bolje, ne morate da zamišljate sve je to
ostvarljivo uz veoma povoljne cijene!

Nije bitno gdje da se nalazite, na vašem
telefonu možete pratiti sva dešavanja.

* čak tri moguća pristupa video nadzoru
* snimanje na pokret dan I noć
* pristup čak I sa mobilnog interneta

066.123.234

Poslednje IT NOVOSTI

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Cardiac Scan: Srce kao lozinka

28-09-2017 Hits:1111 IT Novosti Adnan Brakmić - avatar Adnan Brakmić

Cardiac Scan: Srce kao lozinka

Provera identiteta otiskom prsta, skeniranjem mrežnjače ili tehnologijom prepoznavanja lica sada ima još jednu alternativu: naučnici su razvili novi sistem autentifikacije koji ne zahteva bilo kakvu interakciju korisnika - dovoljno...

Read more

OPREZ! Za infekciju bankarskim trojancem…

08-06-2017 Hits:1434 IT Novosti Adnan Brakmić - avatar Adnan Brakmić

OPREZ! Za infekciju bankarskim trojancem Zusy dovoljno je da pređete kursorom miša preko linka

  Verovatno ste bar jednom čuli ili videli upozorenje da onemogućite makroe i da budete posebno pažljivi kada ih omogućavate dok otvarate Microsoft Office Word dokumente. Razlog zbog čega je malo...

Read more

Hakovani u prevodu: Pomoću titlova napad…

25-05-2017 Hits:1455 IT Novosti Adnan Brakmić - avatar Adnan Brakmić

Hakovani u prevodu: Pomoću titlova napadači mogu hakovati vaš računar dok gledate filmove

  Ako gledate filmove sa prevodom, možda će vas zabrinuti da mali fajl kao što je titl može omogućiti napadačima da preuzmu potpunu kontrolu nad vašim računarom dok vi uživate u...

Read more

Naša preporuka!

Asteh Preporuka!

Preuzmite IVMS-4200 novu verziju. Kliknite na ikonicu ispod
Za uputsvo kako podesiti i instalirati posjetite našu stranicu preuzimanja.
Asteh predlaže AVAST, čak i free verzija se pokazala
veoma dobro na računarima koje smo radili, a vjerujte,

uradili smo ih '' mnogo ''. Zato klik gore na ikonicu AVAST
i preuzmite najnoviju BESPLATNU verziju!

---------
Preuzmite Android Aplikaciju Asteh Servis Racunara
gdje mozete vidjeti najnovije vijesti iz IT Svijeta bez
reklama !


Twitter

Poslovni korisnici

Za korisnike sa više računara i lokalnom mrežom nudimo mogućnost ugovornog održavanja gdje za paušalni mjesećni iznos mogu ostvariti usluge stalne IT podrške.

FACEBOOK

Dodajte nas u prijatelje!
samo kliknite na ikonicu iznad

Galerija

  • Primjer slika_5
  • Opis: Asteh Video Nadzor
  • CCTV_6
  • Opis: Asteh CCTV