Štampa

Microsoft ispunio obećanje, Windows XP u utorak ostao bez ispravki

http://www.informacija.rs/thumbs/v1_3962_xp.jpgHakeri koriste ranjivost u Internet Exploreru koja je u utorak, kada je Microsoft objavio redovno mesečno ažuriranje, ostala neispravljena u Windows XP.

Bag koji nosi oznaku CVE-2014-1815 je jedan od dva baga koje je Microsoft ispravio u utorak u IE6, IE7, IE8, IE9, IE10 i IE11. Hakeri znaju za ovaj bag i koristili su ga pre nego što je kompanija u utorak objavila ispravku, kažu iz Microsofta.

Microsoft zna za ograničene napade u kojima se pokušava iskoristiti ranjivost u Internet Exploreru”, saopštila je kompanija.

Međutim, pošto je Windows XP ostao bez podrške prošlog meseca, korisnici zastarelog operativnog sistema nisu dobili ispravku za IE. Ona je u utorak isporučena samo korisnicima Windows Vista, Windows 7 i Windows 8.

 

 

 

Microsoft je 1. maja objavio hitnu ispravku za Internet Explorer koja je isporučena i korisnicima Windows XP, ali je kompanija tom prilikom naglasila da je napravila izuzetak jer je bag otkriven ubrzo pošto je podrška za Windows XP zvanično obustavljena.

Međutim, u utorak je bilo jasno da će se Microsoft držati svog plana i da više neće biti izuzetaka.

Windows XP je prvi put objavljen sa IE6 u paketu, ali je tokom godina korisnicima omogućeno da nadograde browser, tako da su na računarima sa Windows XP i IE7 i IE8 koji su zbog baga podložne napadima.

CVE 2014-1815 je “drive-by” ranjivost tako da je za uspešan napad dovoljno da korisnik IE poseti maliciozni ili kompromitovani web sajt. Kada korisnik poseti sajt, exploit stupa u akciju, a rezultat toga je preuzimanje kontrole nad računarom i infekcija malverom.

S obzirom da su IE6, IE7 i IE8 na Windows XP ostali bez ispravke, računari sa Windows XP biće neprestano izloženi riziku od ovih napada.

Zato mnogi stručnjaci apeluju na korisnike Windows XP da ne koriste Internet Explorer i da pređu na browsere koji će još izvesno vreme biti ažurirani, kao što su Google Chrome, Mozilla Firefox i Opera. Prelaskom na alternativne browsere rizik od napada će biti značajno manji, kažu stručnjaci.

CVE-2014-1815 nije jedina ranjivost Windows XP koja je ostala bez ispravke. Stručnjaci pretpostavljaju da je Windows XP ostao bez ispravki koje su isporučene za Windows Sever 2003 i za koje stručnjaci pretpostavljaju da su primenljive i na Windows XP. To važi za najmanje tri ranjivosti: MS12-029, MS12-024 i MS12-025.

INFORMACIJA


Banners

Instagram Galerija

MREŽE

Koliko je Vama i Vašem poslu bitna stabilna mreža bila ona mala ili velika? Asteh servis se odavno bavi umrežavanjem računara putem kabla ili wirelessa 2.4 i 5 Ghz. Nije bitno koliku mrežu pravite ali je veoma bitno da ona bude stabilna. Naravno što podrazumjeva i da imate prisutp svemu što želite u Vašoj mreži u što kraćem odazivnom vremenu.

Video nadzor!

Želite li video nadzor na koji možete računati ?

Zamislite da putem vašeg telefona ili laptop
uređaja možete da pratite šta se dešava u Vašem
poslovnom prostoru ili kući ?
Ili još bolje, ne morate da zamišljate sve je to
ostvarljivo uz veoma povoljne cijene!

Nije bitno gdje da se nalazite, na vašem
telefonu možete pratiti sva dešavanja.

* čak tri moguća pristupa video nadzoru
* snimanje na pokret dan I noć
* pristup čak I sa mobilnog interneta

066.123.234

Poslednje IT NOVOSTI

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

OPREZ! Za infekciju bankarskim trojancem…

08-06-2017 Hits:223 IT Novosti Adnan Brakmić - avatar Adnan Brakmić

OPREZ! Za infekciju bankarskim trojancem Zusy dovoljno je da pređete kursorom miša preko linka

  Verovatno ste bar jednom čuli ili videli upozorenje da onemogućite makroe i da budete posebno pažljivi kada ih omogućavate dok otvarate Microsoft Office Word dokumente. Razlog zbog čega je malo...

Read more

Hakovani u prevodu: Pomoću titlova napad…

25-05-2017 Hits:331 IT Novosti Adnan Brakmić - avatar Adnan Brakmić

Hakovani u prevodu: Pomoću titlova napadači mogu hakovati vaš računar dok gledate filmove

  Ako gledate filmove sa prevodom, možda će vas zabrinuti da mali fajl kao što je titl može omogućiti napadačima da preuzmu potpunu kontrolu nad vašim računarom dok vi uživate u...

Read more

Savremena gimnazija poklanja stipendije …

08-05-2017 Hits:387 IT Novosti Adnan Brakmić - avatar Adnan Brakmić

Savremena gimnazija poklanja stipendije nadarenim učenicima

Svi marljivi, talentovani i vredni učenici i ove godine mogu da konkurišu za neku od šest stipendija koje poklanja Savremena gimnazija, najmodernija Kembridž gimnazija u Srbiji. Ako je vaše dete...

Read more

Naša preporuka!

Asteh Preporuka!

Preuzmite IVMS-4200 novu verziju. Kliknite na ikonicu ispod
Za uputsvo kako podesiti i instalirati posjetite našu stranicu preuzimanja.
Asteh predlaže AVAST, čak i free verzija se pokazala
veoma dobro na računarima koje smo radili, a vjerujte,

uradili smo ih '' mnogo ''. Zato klik gore na ikonicu AVAST
i preuzmite najnoviju BESPLATNU verziju!

---------
Preuzmite Android Aplikaciju Asteh Servis Racunara
gdje mozete vidjeti najnovije vijesti iz IT Svijeta bez
reklama !


Twitter

Poslovni korisnici

Za korisnike sa više računara i lokalnom mrežom nudimo mogućnost ugovornog održavanja gdje za paušalni mjesećni iznos mogu ostvariti usluge stalne IT podrške.

FACEBOOK

Dodajte nas u prijatelje!
samo kliknite na ikonicu iznad

Galerija

  • video nadzor1_7
  • Opis: Asteh Video Nadzor
  • Primjer slika_3
  • Opis: Primjer slika ASTEH video nadzor