Štampa

Od ove drevne ribe svi smo mi nastali!

Tiktaalik roseae, riba, Tiktaalik roseae ime je životinje koja je živela pre 375 miliona godina. Naučnici tvrde da je to prva riba koja je umesto peraja razvila noge

 

ČIKAGO - Ovo nam je svima čukunčukunaskurđel!
Riboliko stvorenje zvano Tiktaalik roseae, koje je pre 375 miliona godina plivalo po rekama tada znatno mlađe Zemlje, prva je životinja kojoj su se umesto peraja pojavile noge, otkrili su naučnici dok su izučavali njegove nove fosilne ostatke.

 


Nova teorija

Ovaj predak svega što hoda, trči, leti i skače razvio je zadnje udove iz svojih zadnjih peraja, i to dok je bio rečna životinja, pokazalo je istraživanje karlice i karličnih peraja na fosilu koji su izučavali naučnici s Univerziteta Čikaga. Ovo je novo otkriće i suprotno je uvreženoj pretpostavci da su drevne ribe razvile noge tek kad su izašle na kopno.

- Prethodne teorije, zasnovane na do tada dostupnim podacima, tvrdile su da se promena dogodila tako što se s „pogona na četiri peraja“ prešlo na „pogon na četiri noge“ na kopnu. Međutim, izgleda da se ova promena desila u vodi i da su prvo evoluirala samo zadnja peraja - kaže Nil Šubin, profesor anatomije na Univerzitetu Čikaga.

Evolucija peraja

Prvi ostaci Tiktaalika otkriveni su u Kanadi pre 10 godina i on se od tada smatra najboljim dokazom o vezi riba i kopnenih četvoronožaca. Tiktaalik je bio prilično velika riba (dugačka i do dva metra), sa okruglastim perajima i masivnom, širokom glavom punom oštrih zuba.

Lovio je u plitkim vodama, uglavnom u rekama, imao je peraja, škrge i krljušti, ali i odlike koje nisu karakteristične za ribe, kao što su pokretan vrat, robustan grudni koš i primitivna pluća. Njegova prednja peraja imala su varijantu ramena, laktova i zglobova, što mu je omogućavalo da se pridržava i kreće i na suvom. Sve ovo znalo se iz izučavanja fosila pronađenog 2004.

Bolji fosil

A onda, deset godina kasnije, pronađen je kompletniji fosil. Čim su ugledali ostatke karlice tog drevnog bića, naučnici su znali da su naišli na veliku stvar. Karlica je bila evolutivno daleko od prednjeg dela tela Tiktaalika i bila je sličnija karlicama ranih kopnenih četvoronožaca nego riba. Po veličini je bila skoro ista kao rameni pojas, što je takođe karakteristika kopnenih četvoronožaca. Takođe, oblik zglobova i kostiju dokazuje da je zadnji par nogu/peraja bio prilagođen kretanju na kopnu.

- Ovo je neverovatna karlica, pogotovo zglob kuka, koji se mnogo razlikuje od svega što smo dosad videli kod linije koja vodi do kičmenjaka s udovima - kaže Šubin.


Sa fosilom pretka... Nil Šubin Sa fosilom pretka... Nil Šubin

Afrička plućašica
SLIČNO KRETANJE

- Logično je što je Tiktaalik zadnji par nogu/peraja koristio za plivanje, ali je mogao i da hoda pomoću njih. Na isti način se po dnu vode danas kreće afrička plućašica - rekao je Nil Šubin.

KURIR

Banners

Instagram Galerija

MREŽE

Koliko je Vama i Vašem poslu bitna stabilna mreža bila ona mala ili velika? Asteh servis se odavno bavi umrežavanjem računara putem kabla ili wirelessa 2.4 i 5 Ghz. Nije bitno koliku mrežu pravite ali je veoma bitno da ona bude stabilna. Naravno što podrazumjeva i da imate prisutp svemu što želite u Vašoj mreži u što kraćem odazivnom vremenu.

Video nadzor!

Želite li video nadzor na koji možete računati ?

Zamislite da putem vašeg telefona ili laptop
uređaja možete da pratite šta se dešava u Vašem
poslovnom prostoru ili kući ?
Ili još bolje, ne morate da zamišljate sve je to
ostvarljivo uz veoma povoljne cijene!

Nije bitno gdje da se nalazite, na vašem
telefonu možete pratiti sva dešavanja.

* čak tri moguća pristupa video nadzoru
* snimanje na pokret dan I noć
* pristup čak I sa mobilnog interneta

066.123.234

Poslednje IT NOVOSTI

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Cardiac Scan: Srce kao lozinka

28-09-2017 Hits:1111 IT Novosti Adnan Brakmić - avatar Adnan Brakmić

Cardiac Scan: Srce kao lozinka

Provera identiteta otiskom prsta, skeniranjem mrežnjače ili tehnologijom prepoznavanja lica sada ima još jednu alternativu: naučnici su razvili novi sistem autentifikacije koji ne zahteva bilo kakvu interakciju korisnika - dovoljno...

Read more

OPREZ! Za infekciju bankarskim trojancem…

08-06-2017 Hits:1434 IT Novosti Adnan Brakmić - avatar Adnan Brakmić

OPREZ! Za infekciju bankarskim trojancem Zusy dovoljno je da pređete kursorom miša preko linka

  Verovatno ste bar jednom čuli ili videli upozorenje da onemogućite makroe i da budete posebno pažljivi kada ih omogućavate dok otvarate Microsoft Office Word dokumente. Razlog zbog čega je malo...

Read more

Hakovani u prevodu: Pomoću titlova napad…

25-05-2017 Hits:1455 IT Novosti Adnan Brakmić - avatar Adnan Brakmić

Hakovani u prevodu: Pomoću titlova napadači mogu hakovati vaš računar dok gledate filmove

  Ako gledate filmove sa prevodom, možda će vas zabrinuti da mali fajl kao što je titl može omogućiti napadačima da preuzmu potpunu kontrolu nad vašim računarom dok vi uživate u...

Read more

Naša preporuka!

Asteh Preporuka!

Preuzmite IVMS-4200 novu verziju. Kliknite na ikonicu ispod
Za uputsvo kako podesiti i instalirati posjetite našu stranicu preuzimanja.
Asteh predlaže AVAST, čak i free verzija se pokazala
veoma dobro na računarima koje smo radili, a vjerujte,

uradili smo ih '' mnogo ''. Zato klik gore na ikonicu AVAST
i preuzmite najnoviju BESPLATNU verziju!

---------
Preuzmite Android Aplikaciju Asteh Servis Racunara
gdje mozete vidjeti najnovije vijesti iz IT Svijeta bez
reklama !


Twitter

Poslovni korisnici

Za korisnike sa više računara i lokalnom mrežom nudimo mogućnost ugovornog održavanja gdje za paušalni mjesećni iznos mogu ostvariti usluge stalne IT podrške.

FACEBOOK

Dodajte nas u prijatelje!
samo kliknite na ikonicu iznad

Galerija

  • Primjer slika_4
  • Opis: Primjer slika ASTEH video nadzor
  • CCTV Asteh_4
  • Opis: Asteh CCTV